Kartesiansk dykare

Får vi drista oss till att rikta Er uppmärksamhet mot några underhållningsartiklar?


Kartesiansk dykareDen kartesianska dykaren består av en luftfylld behållare med ett hål i. När vattentrycket ökar trycks vatten in i dykaren och den blir tyngre och slunker. När trycket minskar pressas vattnet ut av den sammanpressade luften i dykaren och den stiger.


I Türingen i Tyskland har detta utvecklats till den så kallade flaschenteufel, flaskdjävulen, som oftast tillverkas i glas. Hålet i dykaren sitter på ena sidan och när man släpper hastigt på trycket och vatten pressas ut roterar dykaren, och kan på så sätt fås att dansa.


Flachenteufel

Vår variant av flaschenteufel är i plast, och tillräckligt liten för att gå ner i en PET-flaska. Fyll flaskan med vatten ända upp till toppen, stoppa i dykaren, skruva på korken, tryck på flaskan och dykaren sjunker. Släpp och dykaren roterar och stiger. Dykaren är balanserad så att den håller sig på rätt håll. Man måste trycka till ganska hårt innan dykaren släpper ytspänningen och ger sig neråt. Lättast är att använda en så liten flaska som möjligt.

Man kan med fördel fylla flaskan med kallt vatten, släppa i dykaren, sätta på korken och låta stå en liten stund. Då vattnet värms till rumstemperatur ökar trycket i flaskan och det blir lättare att få dykaren att sjunka.


Pris: 50:- / st (PET-flaska ingår ej)


Kartesiansk bläckfisk

En enklare kartesiansk dykare, som man enkelt kan få att stiga eller sjunka. Fyll en PET-flaska med vatten, fyll dykaren till 2/3 med vatten och stoppa i den i flaskan, skruva på korken och tryck på flaskan.

Engelsk instruktion på baksidan av förpackningen. Bläckfiskens armar är rörliga och när dykaren rör sig rör sig även armarna på ett sätt som mycket väl kan förströ och skingra de dystraste tankar.Pris: 40:- / st (PET-flaska ingår ej)

Mottag vår försäkran om den synnerliga vördnad med vilken vi

skulle ha äran att handhava Er beställning

Klurab AB, 556228-7929, www.klurab.se