Tippetopp

Får vi drista oss till att rikta Er uppmärksamhet mot några underhållningsartiklar?


Tippetopp

En snurra som vänder sig upp och ner.


Vid invigningen av Fysiska Institutionen på Lunds Universitet 1951 togs ett klassiskt fotografi av Wolfgang Pauli och Niels Bohr, två av fysikhistoriens giganter. Det som tilldrar sig herrarnas intresse är givetvis en tippetopp. Att vissa objekt kan vända sig på oväntade sätt när de roteras snabbt är känt sedan mycket långt tillbaka i tiden. 1891 patenterades den första tippetoppen av Helene Sperl, München, men glömdes sedan bort till 1950 då tippetoppen fick sitt namn och återupptäcktes av dansken Werner Østberg, som också patenterade uppfinningen.

När tippetoppen roteras tillräckligt snabbt vänder den sig upp och ner och ställer sig på pinnen. Sett uppifrån är rotationsriktningen hela tiden det samma, men i tippetoppens egna referenssystem kommer tippetoppen att ändra rotationsriktning, och det är detta som Bohr och Pauli studerar och som har analogier i tex. kvantmekanikens spinn.

Att modellera tippetoppens beteende är inte alls lätt. Enkelt uttryckt kan man säga att en del av beteendet beror på att dess geometriska mittpunkt är skild från dess tyngdpunkt.


Vår variant av tippetoppen är i målat trä och är ca 3 cm i diameter.Tippetopp: Pris 20:-

Finns i gult, grönt, rött och blått.

Beräknat porto: 11:-


Mottag vår försäkran om den synnerliga vördnad med vilken vi

skulle ha äran att handhava Er beställning

Klurab AB, 556228-7929, www.klurab.se